072 Centraal

www.072centraal.nl

Ondernemers van stadion AZ eerder betrokken bij ingestorte parkeergarage

Bij de bouw van het dak van het stadion van AZ waren dezelfde onderaannemers betrokken als bij de bouw van een parkeergarage in Wormerveer, die vorig jaar deels instortte, zo blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. De constructeur die de sterkte van de lasverbindingen berekende en de onderaannemer die het laswerk uitvoerde, zouden in beide gevallen dezelfde zijn geweest.

De parkeergarage van de Dekamarkt in Wormerveer stortte op 18 september vorig jaar gedeeltelijk in nadat de lasverbindingen van de stalen ligger die de uitrit van de parkeergarage ondersteunde, bezweken. Een week geleden brak een deel van het dak van het stadion van AZ af. In beide gevallen zijn ondeugdelijke lasverbindingen de oorzaak. NH Nieuws meldt dat Ingenieursgroep Romkes B.V. verantwoordelijk was voor de berekening van de sterkte van de lasverbindingen bij het stadion van AZ en de garage in Wormerveer.

Het laswerk werd in beide gevallen gedaan door Jan de Roos Montage B.V., dat inmiddels failliet is. De Onderzoeksraad voor Veiligheid meldde afgelopen week dat er in het dak van het AZ-stadion nog twee breuken en verdachte plekken zijn gevonden. In het tussenrapport van de Onderzoeksraad staat dat de plekken en breuken verspreid door het station zijn gevonden.

Ingenieursgroep Romkes zou bij de parkeergarage in Wormerveer destijds een standaarddikte van de lasnaad hebben aangehouden, terwijl een zwaardere bevestiging nodig was. Daarna zou staalmonteur Jan de Roos Montage de verbinding ook nog dun hebben uitgevoerd, waardoor de draagkracht nog slechter werd. NH Nieuws kwam in het onderzoek beide partijen ook tegen inzake een bouwincident in Wateringen op oudejaarsdag in 2005, toen het dak van bouwmarkt Hornbach instortte.

Bron: Voetbalzone.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.