072 Centraal

www.072centraal.nl

Wielenroutes rondom Alkmaar

Bron: Alkmaar Sport

Rondom kaasstad Alkmaar is het prachtig fietsen, en door de lange ononderbroken fietspaden kun je er ook heerlijk wielrennen. De natuur is prachtig en er zijn veel historische dingen te zien. In dit artikel bespreken we een aantal routes waarop je kunt wielrennen, inclusief de bezienswaardigheden en leuke plekjes om te pauzeren.

Westfriese omringdijk 
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden ligt West-Friesland in Noord-Holland, en Alkmaar is er een onderdeel van. Een dijk omringt deze regio, hierdoor kun je een prachtig rondje vanaf Alkmaar fietsen. Er is op de route van alles te zien, zoals oude molens en mooie landschappen. De route is 126 kilometer lang, ideaal voor een lange dagtrip dus. De dijk brengt je in of langs verschillende stadjes en dorpen, zoals Enkhuizen, Schagen en Hoorn. Er zijn overal leuke restaurantjes en plekken om even uit te rusten. Als je het wat rustiger aan wilt doen zijn er ook leuke bed & breakfasts op de route.

De Beemster 
Wie gek is op uitgestrekte landschappen en eindeloze fietspaden neemt vanaf Alkmaar het fietspad langs de N243 richting De Beemster. Deze regio staat bekend om kaas, maar ook om historische dorpen. Een leuke attractie in Schermerhorn is het kleinste huisje, een piepklein oud huisje met allerlei historische spullen die vroeger dagelijks werden gebruikt. Ook in de dorpen van de Beemster kun je overal heerlijk eten of even uitrusten met een kop koffie. Op de terugweg kun je via De Rijp langs de N244 weer terug.

Pontjesroute 
Als je houdt van af en toe een verplichte pauze onderweg, is de pontjesroute wat voor jou. Deze route leidt je langs het Uitgeestermeer en Alkmaardermeer. Onderweg kun je dus ook nog een verfrissende duik nemen. Het bijzondere dorp De Woude is volledig omringd door water, het is dus eigenlijk een eiland. Langs de route vind je vier pontjes, waarvan twee pontjes waarmee je zelf overvaart door middel van een lier, je moet dus wel even aan de slag. De route is ongeveer 40 kilometer, dus ideaal als je een middagje vrij hebt.

Rondje Markermeer 
Voor wie van wat uitdaging houdt bij het wielrennen is het rondje Markermeer een leuke route. Dit is een lange route, die je het beste vanaf Hoorn kunt starten, waar je eenvoudig kunt komen met de trein. Vanaf Hoorn is het rondje 170 kilometer, en er zijn veel kronkelwegen. Ook neem je de dijk van Enkhuizen naar Lelystad, dat kan flink tegenvallen als je tegenwind hebt. Langs de route is er van alles te zien en zijn er allerlei plekken waar je kunt uitrusten.

De routes kun je met een wielrenfiets afleggen. Maar je kunt de fietsroutes ook opknippen en verdelen over een aantal dagen. Dan kun je de route ook met een normale fiets afleggen. Bij www.fietsenopfietsen.nl kun je verschillende fietsen voor jong en oud vinden. Je kunt de routes dus alleen of samen met je gezin afleggen. Geschikt voor zowel de fanatieke wielrenners als de recreatieve fietser.